Osamdeset i jedna godina rukometa u Hrvatskoj


ekipa prve realne gimnazije 1936.g.

  • Rukometna ekipa I. Hrvatskog građanskog športskog kluba na svom stadionu u Koranskoj ulici 14. rujna 1941. godine.
  • Prvi prvaci Istre, momčad DTO Partizan Buje, s lijeva: Juraj Radovčić, Anđelko Benolić, Drago Jerman, Sveto Filipović, Stjepan Pečanić, Branko Kolić, Bruno Sirotić, Anton Sušanj, Marko Martinčić, Vlado Tomaić, Aleksandar Heberling.

 

Analizirajući razvoj rukometa u kontinuitetu, u Hrvatskoj, on je neprekidno u uzlaznoj putanji. Od srednjoškolskog sustava, pa do olimpijskih pobjednika, na njegovom su razvoju radile na tisuće trenera, sportskih djelatnika i igrača u muškoj i ženskoj konkurenciji. Interes za rukomet nije nikada bio prevelik, ali je bio konstantan.
Godina što je upravo za nama pruža nam priliku za pogled unatrag i prisjećanje na niz obljetnica našeg rukometa.
Budući da je prva domaća rukometna utakmica odigrana 1930. godine, možemo reći da je rukomet kod nas navršio 81. godinu.

Prva utakmica (prije 81. godinu)

Početak rukometne igre u Hrvatskoj zabilježen je 29. svibnja 1930. godine u Varaždinu. Na igralištu Varaždinskog športskog kluba održana je Javna gimnastička produkcija s prikazom sletnih vježbi, vježbi na spravama i igrama.
U Godišnjem izvještaju Državne realne gimnazije u Varaždinu za školsku godinu 1929/30. na 11. stranici o toj je utakmici napisano:
"29. maja održana je na Športskom igralištu javna gimnastička produkcija s prostim sletskim vježbama, na spravama i igrama.
Svrha joj je bila propaganda za svesokolski slet u Beogradu. Posljednju je točku ispunila rukometna utakmica V i VI razreda protiv VII razreda. Produkcija je bila od općinstva dobro posjećena, a čisti prihod namjenjen je za potporu siromašnim učenicima, koji će putovati na svesokolski slet u Beograd.
Pod vodstvom nastavnika tjelesnog odgoja Zvonimira Suligoja, dvije kombinirane momčadi učenika Državne realne gimnazije prikazalo je, nakon jednogodišnjeg vježbanja, rukometnu igru."

U Zagrebu su rukomet počeli 1932.godine igrati učenici Državne I. muške realne gimnazije u Klaićevoj ulici.
Prvo obučavanje tehnike rukometne igre održavalo se na satovima tjelesnog odgoja nastavnika Vladimira Jankovića.
Za učenike koji su pokazali vaće zanimanje za tu novu športsku igru, organizirani su treninzi i utakmice na igralištu Hrvatskog športskog kluba Concordia u Kranjčevićevoj ulici.
Društvo za izvanškolske športske aktivnosti učenika ove gimnazije, skraćeno UTV, osnovano je 1932. godine.


Autor: Admin, - 08.05.2011 u 20:27